tiistai 9. kesäkuuta 2015

Hampurilaissämpylät

Se ei suuri vaiva ole jos itsetehtyyn hampurilaiseen tekee myös sämpylät itse. 
Myönnän itsekin joskus ostavani valmishöttöjä, mutta jos vaan aikaa on niin yleiskone käymään ja taikina kohoamaan.
Tämäkin resepti on tullut tietoisuuteeni Liemessä ruokablogin kirjoittajan Jenni Häyrisen Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa keittökirjasta. Kirjasta on muuten tullut uusi painos mistä löytyy reseptejä myös vietnamilaisesta keittiöstä.

Ohjeella tulee 8-10kpl sämpylöitä koosta riippuen. Loput kannattaa pakastaa niin on sämpylät valmiina seuraavaan kertaan.

1 pss Kuivahiivaa (alkuperäisessä 25g tuoretta)
2,5 dl Vettä (kuivahiivalle yli 42°c)
2 rkl Oliiviöljyä
1 Kananmuna
2 rkl Sokeria
1 tl Suolaa
n. 7 dl Vehnäjauhoja

Laita lämmin vesi yleiskoneen sekoituskulhoon ja kaada sinne kuivahiiva. Anna seistä 10 min.
Sekoita mukaan oliiviöljy, kananmuna ja sokeri. 
Lisää suola sekä jauhot erissä taikinakoukulla sekoittaen. Vaivaa 5 min ajan.
Laita taikina isoon öljyllä siveltyyn kulhoon ja kohota liinan alla vedottomassa paikassa 1,5 tuntia.
Kohotin itse sekoituskulhossa. Siirsin taikinan kevyesti jauhotetulle työtasolle ja muovasin palloksi. Sivelin hieman öljyä kulhoon ja laitoin taikinapallon takaisin.
Esilämmitä uuni 180°c
Jaa taikina 8 osaan ja pyöritä sämpylöiksi.
Laita sämpylät uunipellille ja litistä hieman. 
Sekoita kupissa yksi kananmuna ja ruokalusikallinen vettä. 
Sudi sämpylät kananmunalla ja laita päälle seesaminsiemeniä
Paista uunissa 20-25min.


4 kommenttia:

  1. Näitäkö siis ei tarvitse kohottaa ollenkaan sen jälkeen kun on leivottu sämpylöiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä oo kohottanut pellillä enää. Kohoavat uunissa aika hyvin vielä. Ei se silti sämpylöitä huononna jos niitä vielä liinan alle kohottelee.

      Poista