keskiviikko 9. syyskuuta 2015

The Lihapiirakka

Viikonloppuna valmistin lihapiirakoita ja tottakai niistä piti sosiaaliseen mediaan kuvaa ladata. Jonkin verran on sen jälkeen tullut kyselyjä reseptistä joten pakkohan se on julkaista :)

Ei ole ensimmäinen kerta kun blogitekstissäni hehkutan Jenni Häyrisen Katukeittiö - Parempaa Roskaruokaa kirjaa.
Idea tähän ruokaan tuli jälleen sieltä.
Kirjan voi käydä poistamassa itsellensä esim. Adlibriksen verkkokaupasta. Siitä on julkaistu jo kolmas painos missä on mukana Hannan Soppa ruokablogin vietnamilaisen katukeittiön reseptit. Taikinan ohje on suoraan lainattu kirjasta, mutta täytteessä hieman sovelsin. 
Käytin muottina halkaisijaltaan 16cm kulhoa ja mun ei-niin-perfektionistisella-kaulimisella tuli 12kpl pulleita lihiksiä. Täytettä oli just sopiva määrä. 


Taikina:
3 dl Täysmaitoa
25g Hiivaa
1 rkl Sokeria
2 tl Suolaa
1 rkl Öljyä
7 dl Jauhoja (alkuperäisessä hiivaleipäjauhoja)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot erissä ja vaivaa taikinaksi. Kohota liinan alla 1,5h

Täyte:
400g Jauhelihaa
1 Sipuli
2 Valkosipulin Kynttä
1 mieto Punainen Chili
1,5 dl kypsää Puuroriisiä
1 rkl Omenaviinietikkaa
Mustapippuria
Suolaa
Paprikajauhetta

1 l Rypsiöljyä paistamiseen

Kun taikina on kohoamassa niin täytteen voi valmistaa sillä aikaa. Laita n.0,75dl puuroriisiä keittymään noin 2 desiin vettä. Lisää nestettä tarvittaessa. Nakkasin riisin keitinveteen palan kanaliemikuutiosta maun lisäämiseksi.
Hienonna sipuli ja kuullota hetki voissa pannulla. Lisää jauheliha, hienonnettu chili ja raastettu valkosipuli. Paista jauheliha kypsäksi. Sekoita kypsä riisi mukaan. Mausta ja maistele, täytteessä saa olla reilusti makua.

Jaa kohonnut taikina puoliksi ja kauli ohueksi jauhotetulla alustalla. Tee muotilla pyöreitä taikinakuoria. Toista sama lopulle taikinalle.
Lusikoi täyte piirakoiden keskelle, reilu 2 rkl/piirakka.
Kostuta toinen reuna vedellä ja käännä toinen puoli kanneksi päälle. Tiivistä reunat painelemalla hieman.
Painele reunat haarukalla ja pistele muutama reikä piirakan pintaan.
Kohota liinan alla vielä 10min jauhotetulla alustalla/uunipellillä. 
Kuumenna öljy kattilassa tai valurautapadassa. Käytä lämpömittaria apuna. Mulla lämpötila vaihteli 180-200°c välillä.
Pidä kattilan kansi lähettyvillä, rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä!
Valuta ylimääräinen rasva pois talouspaperin päällä.
Nämä vievät kielen mennessään! :)




2 kommenttia:

  1. Tuo Jennin kirja on kyllä hyvä;se löytyy minunkin hyllystäni:) Hienot piirakat!

    VastaaPoista