sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Olutmarinoidut possun ribsit

Kolmen kaveruksen Ville-Petteri Salomäen, Jaakko Anttilan ja Pekka Riihimäen haave omasta olutpanimosta eskaloitui vuonna 2016 kun Lapualle viljapeltojen keskelle perustetiin Mallaskuun Panimo*.
Kävin moikkaamassa heppuja ja se oli samalla mun neitsytmatka oluen panemisen maltaiseen maailmaan.




Suomessa on noussut uusia pienpanimoita kuin sieniä sateella joten tarjontaa riittää. Mallaskuun panimo on kuitenkin vakiinnuttanut paikkansa suomalaisessa pienpanimokentässä ja tilauskirja täyttyykin niin hyvää tahtia, että Nurmonjoen varrella on jo panimotilojen laajennuspaineita.
Jos kaikki menee niinkuin Strömsössä niin kesän loppupuolella Mallaskuu avaa myös ravintolan Lapualle Kulttuurikeskus Vanhaan Paukkuun. Mikäli näin tapahtuu niin Voita ja Suolaa blogi on varmasti ensimmäisten joukossa paikalla ja aiheesta tulee myös tänne lisää tietoa ;) 
Kylmä Peltopyy Pils maistuu saunan jälkeen

Mallaskuun valikoimista löytyy oluita niin pilsistä, kuin tummista ja vaaleista aletyyppisistä oluista aina tuhtiin Black Ipaan. 
Vierailun aikana oli tuotekehityksessä vähintäänkin mielenkiintoisen kuuloinen olut. ;) Tulevaisuudessa nähdään, että päätyykö se kauppojen hyllylle.
Täältä Etelä-Pohjanmaalta pitäisi luonnollisesti löytyä Mallaskuun tuotteita jokaisesta kaupasta. Oluet on mm. Keskon valikoimassa joten nyppää omaa K-kauppiastasi hiasta jos et lapualaista olutta kaupan hyllyssä näe.
Black IPAssa riittää makua vaativammallekkin olutharrastelijalle
Alkon tilauskannasta taas löytyy esimerkiksi tätä tekstiä kirjoittaessa nauttimani Black Ipa (7%).
Kesän aikana Mallaskuun tuotteisiin pääsee tutustumaan mm. Jyväskylän Olutsatamassa ja useassa Suuret Oluet Pienet Panimot tapahtumissa ympäri suomen. Facebookkia seuraamalla saat lisää infoa. 

Tykkään maistella erilaisia oluita, mutta harvemmin niitä tulee käytettyä suoraan ruoanlaitossa. Kun mietin reseptiä niin se oli selvää, että jotain miehekästä grilliherkkua pitää saada.
Hieman piti hakukonetta käyttää ideoimiseen. Nyt tuli heti ensimmäisellä kerralla napakymppi kun tein Mallaskuun Amber Alesta haudutusliemen/marinadin possun ribseille. 
Reseptin pohjana on käytetty Foodnetworkin sivulla alunperin julkaistua ohjetta.
Vaikka tässä on muutama työvaihe niin valmistus ei vaadi kokin ammattitutkintoa. Pari kertaa kun ohjeen lukee ajatuksella niin jokainen onnistuu.


800g Possun ribsejä

1 pullo Mallaskuun Amber Alea 
2,5 dl Kanalientä
0,5 dl Omenaviinietikkaa
2 Sipulia
2 Valkosipulin kynttä
1/2 mieto Punainen chili
2 Laakerinlehteä
4 oksaa tuoretta Timjamia
2 rkl Fariinisokeria
1 rkl Hunajaa
2 tl Savupaprikajauhetta
1,5 tl Suolaa
1 tl Sipulijauhetta
Mustapippuria

2 rkl Voita
1 rkl Öljyä

Lämmitä uuni 175°c
Ota ribsit huoneenlämpöön puolisen tuntia aiemmin, rouhi pinnoille suolaa ja mustapippuria.
Suikaloi sipulit, valkosipulit ja chili. Kuumenna uunipadassa voi ja öljy. Ota padassa ribseihin kunnolla väriä ja siirrä lautaselle odottelemaan. Lisää pataan sipulit ja chili ja kuullottele hetki. 
Kaada mukaan olut ja keitä kasaan niin kauan kun nesteestä on puolet jäljellä. Lisää seuraavaksi kanaliemi, laakerinlehdet, timjami, savupaprika, sipulijauhe, ruokalusikallinen fariinisokeria ja suola. Kiehauta ja laita ribsit mukaan.
Nosta pata uuniin ja hauduta ilman kantta 1h. Käännä lihoja pari kertaa haudutuksen aikana.
Sekoita etikka ja hunaja keskenään. Lisää se haudutusliemeen.
Anna olla padan olla uunissa vielä 30min.  
Nosta ribsit padasta ja siivilöi haudutusliemi kattilaan. Lisää kattilaan ruokalusikallinen fariinisokeria ja keitä sitä kasaan, että liemi ja maut tiivistyvät.
Tässä vaiheessa siirryin ulos grillin ääreen. Valele ribsejä mausteliemellä ja ota grillissä herkullinen paistopinta. 
Sama onnistuu myös uunissa grillivastuksen alla jos ei omista grilliä.   
Juomasuositus: Mallaskuun Golden Ale


*Kaupallinen yhteistyö Mallaskuun Panimo Oy

4 kommenttia: